Στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης» στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία. Τα 150 κέρινα ομοιώματα του Μουσείου, σε φυσικό μέγεθος, και ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, ξαναζωντανεύουν μορφές κυρίως της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σε θεματικές ενότητες
Λάτρης της ελληνικής ιστορίας, ο αείμνηστος Παύλος Βρέλλης, δεν θα μπορούσε να μην «αποτυπώσει» μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Τη «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) και της ηρωικής αντίστασης των υπερασπιστών της, στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.
Ο ίδιος ο δημιουργός είχε βρεθεί στο Ρούπελ το 1988, στη διάρκεια εορτασμού της επετείου, όπου έλαβε και ερεθίσματα για το έργο που δημιούργησε και απεικονίζει το πολυβολείο ενός οχυρού, με τη φυσιογνωμία ενός στρατιώτη νε ξεχωρίζει μέσα από τη θυρίδα.
«Ήμουνα τυχερός, γιατί στις 6 Απρίλη του 1988, σε γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο, βρήκα τρεις απ’ τους ηρωικούς φαντάρους που πολέμησαν τότε εκεί και μίλησα μαζί τους. Τους θαύμασα καθώς άκουσα τα γεγονότα (όπως τα διάβασα) και συγκινήθηκα με την απλότητα και τη σεμνότητα που τους διέκρινε. Μου είπαν πως: “δεν κάναμε τίποτε μεγαλύτερο, απ’ αυτό που θα ‘κανε και έκαμε, κάθε Έλληνας για την Ελλάδα”. Βέβαια, τα φώτα της δημοσιότητας είχαν πέσει σε κάποιους πολιτικούς και όχι σε ήρωες. Έτσι αποφάσισα κι εγώ, να μη ξεχάσω εκείνη τη μέρα» αναφέρει στα απομνημονεύματά του ο Βρέλλης, καταλήγοντας : «Τα τρία μεγάλα κέντρα που πάλεψαν ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό, ήταν η Ήπειρος, η Μακεδονία και η Κρήτη. Από τις 6 Απρίλη, έως και τις 30 Μάη (στην Κρήτη), πάνω από 30.000 Γερμανοί έχασαν τις ζωές τους. Έτσι πληρώθηκε το πάτημα της μπότας στην Ελλάδα».