ΣΤΟΑ

Τ ο Ρούπελ είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της Γραμμής Μεταξά, με συνολικό μήκος υπόγειων στοών επικοινωνίας και καταφυγίων 6.100 μ. Κατά τον Β’ Π.Π. αποτελούνταν από έξι (6) μεγάλα οχυρά (Ουσίτα, Εισόδου, Μολών Λαβέ, Προφήτη Ηλία, Εξόδου, Νωτιαίας Άμυνας) και εννέα (9) μεμονωμένα πολυβολεία.

Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής 1941-1944 καταστράφηκε μεγάλο μέρος των υπόγειων οχυρώσεων και σχεδόν το σύνολο των εξωτερικών έργων του συγκροτήματος (πολυβολεία, αντιαρματικά πυροβολεία, αντιαεροπορικά πυροβολεία, ολμοβολεία, βομβιδοβολεία, παρατηρητήρια κ.α.).

Τις δεκαετίες 1960 και 1970 πραγματοποιήθηκαν έργα ανακατασκευής των οχυρώσεων του Ρούπελ και μεγάλο μέρος του αρχικού έργου, χρησιμοποιήθηκε εκ νέου στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Απ’ ολόκληρο το συγκρότημα του Ρούπελ, επισκέψιμη για το κοινό είναι σήμερα η κεντρική στοά που κατά τον Β΄ Π.Π. στέγαζε τον Σταθμό Διοικήσεως που ήταν και η έδρα του διοικητή Γεωργιου Δουράτσου. Πρόκειται ουσιαστικά για την “καρδιά” του οχυρού, που λειτουργεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία ως μουσειακός χώρος.

Περπατώντας στο εσωτερικό του οχυρού, οι επισκέπτες αναπλάθουν στο μυαλό τους, τις στιγμές που έζησαν οι άνδρες του πριν και κατά τη γερμανική επίθεση, όταν  αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία στον ξένο εισβολέα.

Στο εσωτερικό της εισόδου της στοάς, εκτίθεται γνήσιος ελληνικός και γερμανικός οπλισμός του Β΄ Π.Π., καθώς και φωτογραφίες αξιωματικών που υπηρέτησαν κατά τη γερμανική επίθεση, αλλά και ηρώων νεκρών του Ρούπελ.

Ο μακρύς διάδρομος, που καταλήγει στα τρία κεντρικά παρατηρητήρια του οχυρού, διακλαδώνεται με στοές που οδηγούν στα οχυρά Νωτιαίας Άμυνας και Προφήτη Ηλία, καθώς και σε θαλάμους στρατωνισμού, γραφεία, αποθήκες κ.α.

Διοράματα (γραφείο διοικητή λόχου, γραφείο Επιλοχία, σκοπό στην εσωτερική θέση μάχης, ιατρείο) δίνουν στον επισκέπτη εικόνες του Σταθμού Διοικήσεως κατά τον Β΄ Π.Π., μεταφέροντας τον πίσω στο χρόνο.

Η διαδρομή καταλήγει στι