ΜΟΥΣΕΙΟ

Σ το εσωτερικό του Στρατιωτικού Μουσείου, εκτίθενται στολές, σημαίες, οπλισμός (περίστροφα, τυφέκια, αραβίδες κ.α.) του ελληνικού και γερμανικού στρατού κατά τον Β΄Π.Π. καθώς και ένα από τα δύο αντιαρματικά πυροβόλα SCODA που διέθετε η φρουρά του οχυρού το 1941. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα εκθέματα, κατέχουν στολές και παράσημα – μετάλλια αξιωματικών που πρωταγωνίστησαν στη μάχη κατά των Γερμανών εισβολέων, καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα του λοχαγού Αλέξανδρου Κυριακίδη και των στρατιωτών του, όπως βρέθηκαν το 2000 μέσα στο όρυγμα που το 1941 έχασαν τη ζωή τους.

Στην κεντρική αίθουσα, εντυπωσιάζει το διόραμα τομής των υπόγειων στοών ενός οχυρού της “Γραμμής Μεταξά” σε κλίμακα, ενώ στον ίδιο χώρο, βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Μεταξά, πρωθυπουργού του “ΟΧΙ” κατά τον Β΄Π.Π, και του Μέραρχου Σερρών ικκκ.
Στο μικρό αμφιθέατρο, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί με οπτικοακουστικό υλικό για τη “Μάχη των Οχυρών” (6-10/4/1941) και να καταγράψει τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του στο Βιβλίο Επισκεπτών.
Έξω δεξιά από την κεντρική είσοδο του Μουσείου, βρίσκεται η προτομή του Διοικητή του Ρούπελ κατά το 1941, Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου. Η απάντηση του στους Γερμανούς, “Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται”, έγραψε ιστορία. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, εκτίθενται δύον αντιαρματικά πυροβόλα.