Στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) οι Βούλγαροι πραγματοποίησαν μεγάλες καταστροφές σε όλο το μήκος των οχυρώσεων της “Γραμμής Μεταξά”, προκειμένου να αχρηστεύσουν τον αμυντικό χαρακτήρα τους. Αν και αρχικός στόχος ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή των οχυρώσεων, τελικά οι κατοχικές δυνάμεις αρκέστηκαν -για λόγους οικονομίας- στην ανατίναξη μόνο των εξωτερικών έργων (πολυβολεία, παρατηρητήρια, αντιαεροπορικά πολυβολεία, ολμοβολεία κ.α.), που όμως προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και σε τμήματα των υπόγειων στοών.
Τα 123 ενεργητικά σκέπαστρα του οχυρού Ρούπελ κατά τον Β΄ Π.Π., μπορεί ν’ άντεξαν τις βολές του εχθρικού πυροβολικού και της αεροπορίας κατά τη “Μάχη των Οχυρών” (6-10/4/1941), δεν γλίτωσαν όμως από την ολοκληρωτική καταστροφή την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής.
Από τα έργα που διασώζονται σχετικά σε καλή κατάσταση, είναι το αντιαεροπορικό πολυβολείο του οχυρού Ουσίτα, και ένα από τα δύο ολμοβολεία του (ημιτελούς) οχυρού Νωτιαίας Άμυνας, που το βλέπουμε κατηφορίζοντας αριστερά προς την είσοδο της κεντρικής στοάς. Τα υπόλοιπα ανατιναγμένα έργα που διακρίνονται στον επισκέψιμο χώρο, προέρχονται από πολυβολεία και παρατηρητήρια του συγκροτήματος.