ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Επιλέξτε το προϊόν που σας ενδιαφέρει και συμπληρώστε τη Φόρμα Παραγγελίας.
Θα πληρώσετε αντικαταβολή, μόλις παραλάβετε την παραγγελία σας (Πληροφορίες : 6980138846)

1
Yes
None
1
1000000
Name...
/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

Sample Catalogue

Thumbnail

Categories:

Η εποποιία του Ρούπελ και τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά
5

Συγγραφέας : Ομαδικό
Εκδόσεις : Πελασγός

Ένα συλλογικό έργο 240 σελίδων για το χθες, το σήμερα και το αύριο του Ρούπελ και των υπολοίπων οχυρών της θρυλικής “Γραμμής Μεταξά”, με την υπογραφή της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.

Στο πρώτο μέρος, με τίτλο : «ΟΧΥΡΑ 1941. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ‘’ΟΧΙ’’», παρουσιάζονται ανακοινώσεις ακαδημαϊκών, ιστορικών και ερευνητών για την κατασκευή της “Γραμμής Μεταξά” και τη “Μάχη των Οχυρών” (6-10/4/1941).

Συγκεκριμένα :

  • Θεοδόσης Τάσιος (ὁμότιμος καθηγητής ΕΜΠ, συγγραφέας, ἀρθρογράφος) «Βόρειες Ὀχυρώσεις. Ἕνα μέγιστο τεχνικό ἔργο»
  • Βασίλειος Νικόλτσιος (διευθυντής Ἱδρύματος Μουσείου Μακεδονικοῦ Ἀγώνα. συνταγματάρχης ἐ.ἀ, συγγραφέας) «Οἱ ἀποφάσεις γιά τήν ὀχύρωση τῆς ἑλληνο¬βουλγαρικῆς μεθορίου»
  • Γεώργιος Πολύχρους (Κάτοχος Μεταπτυχιακοῦ Διπλώματος Εἰδίκευσης Νεότερης καί Σύγχρονης Ἱστορίας Α.Π.Θ.) «Μέτρα ἀσφάλειας καί πρακτικῆς ἀπόκρυψης ἔργων “Γραμμῆς Μεταξᾶ”»
  • Πλάτωνας Περαρῆς (ἐρευνητής, συγγραφέας) «Ὁ ἀγώνας τῶν ὀχυρῶν καί τῶν σκυρόδετων πολυβολείων τοῦ Μπέλλες»
  • Ἠλίας Κοτρίδης (ἐρευνητής, συγγραφέας, ἀντισυνταγματάρχης ἐ.ἀ.) «Ροῦπελ: «Τά ὀχυρά δέν παραδίδονται».
  • Νῖκος Γκιρμπάτσης (ταγματάρχης, ἐρευνητής, συγγραφέας) «Τά ὀχυρά τοῦ Νευροκοπίου καί τῆς Ροδόπης κατά τήν γερμανική εἰσβολή»
Ημερολόγιο τοίχου 2019
5

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναγκαιότητα διάσωσης και ανάδειξης των παροπλισμένων σήμερα οχυρώσεων της θρυλικής “Γραμμής Μεταξά”, η Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση, με έδρα το ακριτικό Άγκιστρο Σερρών, αφιέρωσε το Ημερολόγιο του 2019 στο οχυρό–σύμβολο του Ρούπελ, που κατάφερε να κερδίσει τον θαυμασμό και την αναγνώριση του εχθρού και των συμμάχων κατά τον Β’ Π.Π.

Μέσα από σύγχρονες φωτογραφίες, που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, “αποκαλύπτεται” ολόκληρο το συγκρότημα του Ρούπελ και γίνονται γνωστές λεπτομέρειες που μαρτυρούν το μεγαλείο της κατασκευής του αλλά και της φημισμένης ιστορίας του.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται, το γραφείο του διοικητή του Ρούπελ κατά τη γερμανική επίθεση Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, υπόγειες στοές με σημάνσεις του 1940-1941, “μηνύματα” στρατιωτών στους τοίχους των στοών λίγο πριν την εισβολή, τεχνικές λεπτομέρειες από την κατασκευή των υπόγειων οχυρώσεων (είσοδοι, φρεάτιο εξαερισμού κ.α.) αλλά και των εξωτερικών έργων (αντιαεροπορικό, ολμοβολείο), αντιαρματικά εμπόδια του Β΄Π.Π  κ.α.

Μακεδονικές Θερμοπύλες
5

Συγγραφέας :
Εκδόσεις : Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση

Η πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε για τη “Μάχη των Οχυρών” το 1944, λίγο πριν την Απελευθέρωση, από την εξόριστη κυβέρνηση του Καΐρου. Η έκδοση βασίστηκε σε «μυστικό φυλλάδιο» που κυκλοφόρησε στην κατεχόμενη Ελλάδα το 1943.

Η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, προχώρησε στην ΑΚΡΙΒΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ. Συνοδεύεται από Εισαγωγικό Σημείωμα του Ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού, για το «παρασκήνιο» γύρω από τη συγκεκριμένη έκδοση, που αποτελεί την πρώτη ουσιαστικά ιστορική καταγραφή για τη «Μάχη των Οχυρών».

Στο Εισαγωγικό Σημείωμα ο ιστορικός Κωνσταντίνος Λαγός, αποκαλύπτει την ταυτότητα του συγγραφέα του βιβλίου, που κυκλοφόρησε παράνομα στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση το 1944.

Στενωπός Ρούπελ. Ο αγώνας των Οχυρών κατά τη γερμανική εισβολή
20

Συγγραφέας : Νίκος Γκιρμπάτσης
Εκδόσεις : Όμματω

Ο ποταμός Στρυμόνας ρέει από βορρά προς νότο και διατρέχει την κοιλάδα της Μαρινούπολης στη Βουλγαρία. Καθώς εισέρχεται στην Ελλάδα συμπιέζεται από τους ορεινούς όγκους Κερκίνης (Μπέλες) και Αγκίστρου (Τσιγκελιού) για περίπου δέκα χιλιόμετρα και σχηματίζει τη στενωπό Ρούπελ. Κατεβαίνοντας διασχίζει την κοιλάδα των Σερρών, ώσπου τελικά εκβάλει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η διαδρομή αυτή είναι η συντομότερη οδός από το υψίπεδο της Σόφιας προς το Αιγαίο Πέλαγος και αντίστροφα. Έτσι κατά μήκος της κοιλάδας του Στρυμόνα υλοποιείται ένας άξονας εισβολής. Ο άξονας Κρέσνα-Ρούπελ-Σέρρες. Γι’αυτό το λόγω στη στενωπό Ρούπελ διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα καθ’όλη τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας.

Σε αυτό το λεύκωμα εστιάζουμε στα γεγονότα που έλαβαν στη στενωπό:

  • Την περίοδο του μεσοπολέμου 1935-1940, όπου η ελληνική κυβέρνηση ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Βουλγαρίας, κατασκεύασε στα σύνορά της, την οχυρωματική «γραμμή Μεταξά». Στα πλαίσια αυτή της τιτάνιας προσπάθειας, το όρος Μπέλες και Άγκιστρο θωρακίστηκαν με οκτώ υπόγεια στρατιωτικά συγκροτήματα. Τα οχυρά Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι και Παλιουργιώνες στο όρος Μπέλες και τα οχυρά Ρούπελ, Καρατάς και Κάλη στο όρος Άγκιστρο.
  • Κατά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, όπου το XVIII (18ο) Ορεινό Σώμα Στρατού της 12η Γερμανικής Στρατιάς, προσπάθησε να διασπάσει την οχυρωμένη τοποθεσία Μπέλες-Αγκίστρου και μέσω της στενωπού Ρούπελ να προελάσει στο εσωτερικό της χώρας.
Η εποποιία του Ρούπελ και τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά
Συγγραφέας : Ομαδικό Εκδόσεις : Πελασγός Ένα συλλογικό έργο 240 σελίδων για ?... Read More
Ημερολόγιο τοίχου 2019
Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναγκαιότητα διάσωσης και ανάδειξης των παροπλισμένων σήμερα ... Read More
Μακεδονικές Θερμοπύλες
Συγγραφέας : – Εκδόσεις : Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση Η πρώτη έκδοση που κ... Read More
Στενωπός Ρούπελ. Ο αγώνας των Οχυρών κατά τη γερμανική εισβολή
Συγγραφέας : Νίκος Γκιρμπάτσης Εκδόσεις : Όμματω Ο ποταμός Στρυμόνας ρέει ?... Read More
20