ΗΡΩΟ

Σ το ψηλότερο σημείο του λόφου “Προφήτης Ηλίας”, στο εσωτερικό του οποίου εκτείνεται η σημερινή επισκέψιμη στοά του Ρούπελ που κατά τον Β΄Π.Π. στέγαζε τον Σταθμό Διοικήσεως, δεσπόζει το επιβλητικό μνημείο για τους νεκρούς που έπεσαν ηρωικά στη διάρκεια της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/4/1941).

Ανηφορίζοντας προς το Ηρώο, στις πλαγιές του λόφου, υπάρχουν αντιαρματικά εμπόδια (“Δόντια του Δράκοντα”), ένα πυροβόλο του 1940, καθώς και το Πυροβόλο 6 δαχτύλων του ήρωα λοχαγού πυροβολικού Αλέξανδρου Κυριακίδη, όπως βρέθηκε το 2000 στο σημείο που σκοτώθηκε στις 7/4/1941 απο γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό.

Στις μαρμάρινες πλάκες του μνημείου, αναγράφονται τα ονόματα των 123 νεκρών που έπεσαν στα οχυρά Ρούπελ, Καρατάς, Παλιουριώνες και στις περιοχές Καπίνα και Λόφο Λουτρών. Το μνημείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970, στη θέση παλαιότερου. Στο χώρο αυτό κάθε πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου, πραγματοποιείται ο επίσημος εορτασμός της “Μάχης των Οχυρών”, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ανατολικά του λόφου, και ακριβώς πάνω από το κεντρικό παρατηρητήριο του διοικητή Δουράτσου στο οποίο οδηγεί κλίμακα από το εσωτερικό του οχυρού, βρίσκεται σύγχρονο παρατηρητήριο στο οποίο γίνεται η τοπογραφική ενημέρωση των επισκεπτών, από το στρατιωτικό προσωπικό, στη διάρκεια της ξενάγησης τους στο Ρούπελ.